Nopeustestipeli

Suomen tunnetuimpiin viihdetaiteilijoihin kuuluva, edesmennyt Pertti "Spede" Pasanen teki 1990-luvulla suosittua televisio-ohjelmaa Speden Spelit. Siinä Spede kilpaili ohjelman vierailijoita vastaan leikkimielisissä ja mielikuvituksellisissa lajeissa. Yksi ohjelmassa esiintyneistä peleistä oli legendaarinen nopeustestipeli, jossa koeteltiin yhtäaikaa kilpailijan reaktioaikaa, nopeutta ja hahmotuskykyä. Nopeustestipelissä oli vierekkäin neljä eri väristä lampulla valaistua painiketta, jotka syttyivät yksi kerrallaan satunnaisessa järjestyksessä vauhdin asteittain lisääntyessä. Pelaajan piti painaa kulloinkin palavaa painiketta yrittäen pysyä koneen tahdissa mahdollisimman kauan. Peli loppui heti pelaajan painettua ensimmäisen kerran väärää painiketta. Tulos määräytyi suoraan oikeiden painalluskertojen mukaan.

Nopeustestipeli on todellinen klassikko, johon voi törmätä vielä nykyäänkin esimerkiksi huvipuistoissa. A
ikoinaan tällainen laite löytyi myös eräältä huoltoasemalta Kotkassa. Silloin tällöin kyseisellä huoltamolla käydessäni pelasin yleensä myös pari kertaa nopeustestipeliä. Useampien pelikertojen jälkeen paras tulokseni oli 543 pistettä (Speden Speleissä tulokset olivat enintään joitakin kymmeniä pisteitä). Innostuksissani otin myöhemmin yhteyttä nopeustestipeliä toimittavaan yritykseen ja vuokrasin pelin viikonlopuksi kotiin. Tarkoituksenani oli nimittäin rikkoa maaginen 600 pisteen raja. Tavoittelin tulosta kuin mielipuoli, kunnes jääräpäisyyteni lopulta palkittiin: lukemattomien yritysten jälkeen olin ylittänyt 600 pistettä tuloksella 612. 

Vuonna 2006 saavuttamani tulos lienee edelleen ylivoimaisesti Suomen paras. Jotta tämä teksti ei vaikuttaisi kalajutulta, ennätyssuorituksesta on olemassa audiovisuaalinen todiste. Video on niin eeppinen, että sen todenperäisyyttä on jopa epäilty.


F.A.Q


Noudattavatko valot jotain tiettyä kaavaa, jonka osaat ulkoa?

 – Aikuisten nopeustestipelissä (jonka tunnistaa etupaneelin värityksestä) valot syttyvät satunnaisessa järjestyksessä. Kyse ei siis ole muistipelistä, vaan laite koettelee muita ominaisuuksia.


Kuinka paljon ennätystuloksen saavuttaminen vaati harjoittelua?

 –Pelkästään huoltoasemalla satunnaisesti pelaamalla saavutin yli 500 pisteen tuloksen. Toisin sanoen 600 pisteen ylittäminen perustui harjoittelun sijaan lähinnä yksittäiseen täydelliseen suoritukseen. Olen saanut nopeustestipelissä vähinään 600 pistettä yhden ainoan kerran (video), enkä enää koskaan yritä ylittää sitä.


Onko videota kenties nopeutettu tai manipuloitu jollain muulla tapaa?

 – Video on siis alkuperäisessä muodossaan, ja tulos 612 on tosiasia. Autenttisuutta tukee varmasti parhaiten myöhemmin televisioitu, yli 500 pisteen suoritukseni, joka on tehty valvotuissa olosuhteissa. Tästä kerrotaan tarkemmin seuraavassa.Esiintymiseni Ennätystehdas-ohjelmassa vuonna 2007

Myöhemmin joku oheisen videon katsonut ilmoitti minut MTV3-kanavalla esitettävään Ennätystehdas-ohjelmaan, minkä johdosta ohjelman tekijät ottivat minuun yhteyttä. Tuotanto oli asiassa aloitteellinen osapuoli, joten minulla oli varaa asettaa osallistumiselleni ehto: saisin yrittää rikkoa ohjelman aiempaa ennätystä (203 pistettä) useampaan kertaan.
 Kuvauspaikalla Helsingin Hanasaaressa sain ensimmäisellä yrityksellä tuloksen 473 eli uusi Suomen ennätys oli heti tehty. Hiljainen tavoitteeni oli kuitenkin saada yli 500 pistettä, mitä pidin televisioiduissa olosuhteissa haasteellisena. Onnistuin keskittymään seuraavaan suoritukseeni erinomaisesti ja saavutin tuloksen 507, eikä minun enää tarvinnut sen jälkeen pelata.


Onnistumisen myötä olin tietenkin todella iloinen siitä, että osallistuin ohjelmaan. Aikaisemman Suomen ennätyksen rikkominen oli etukäteen erittäin todennäköistä
(mikä oli keskeisimpiä syitä mennä Ennätystehtaaseen), mutta yli 500 pisteen tulosta voidaan jo pitää erinomaisena saavutuksena. Lisäksi on muistettava yleinen elämänohje, jonka mukaan ainoa tapa välttää epäonnistuminen on olla yrittämättä ollenkaan mikä itsessään on suuri epäonnistuminen. Kokemus oli hieno.                                                       Palkitsin itseni Big Mac -aterialla. Coca Cola oli
                                                       
hapokasta; sen happopitoisuus tuli yllätyksenä.

                                                                                                                                


Kuvat Ennätystehtaasta: MTV3

Takaisin pääsivulle.